FAQ

Her finner du svar på vanlige spørsmål om våre produkter

iZi Flex FIX i-Size

Her finner du svar på vanlige spørsmål om BeSafe beltestol iZi Flex FIX i-Size.

 • I UN R129-reguleringen har klassificeringen ændret sig fra vægt til højde, da forældre oftest husker barnets højde fremfor vægt. Dette, for at gøre lettere at vælge den rette og sikreste autostol.

 • En højrygget selepude fordeler barnets kræfter gennem køretøjets sele, da barnet holdes fast af denne. Når den er installeret med ISOfix, hjælper ISOfix-armene med at holde selve sædet på plads, i tilfælde af en kollision. Da barnets kræfter fordeles gennem selen, er det ikke nødvendigt at fordele kraften ud i ISOfix-armene.

  I modsætning hertil har ISOfix-installerede autostole med integrerede seler (hvor barnet er fastgjort med sædets egen sele, og ikke med bilens sele) altid en vægtbegrænsning, da både barnets og sædets kræfter fordeles ud i køretøjet udelukkende gennem ISOfix-armene.

 • UN R129-reguleringen er et sæt sikkerhedsregler for autostole, som blev indført i 2013, og har til formål at gøre det nemmere og sikrere for dig at købe den rigtige autostol til dit barn og din bil. UN R129 har højere sikkerhedskrav end tidligere bestemmelser.

 • UN R129 inddeles i tre forskellige faser. Den første fase blev introduceret i 2013, og havde fokus på ISOfix-installerede babyautostole og småbørnsautostole med interne seler (hvor barnet er fastgjort af autostolens sele, og ikke med bilens sele). Anden fase trådte i kraft i juni 2017, og har fokus på højryggede selepuder til børn med en højde over 100 cm, hvor barnet fastspændes med køretøjets 3-punktssele. Den tredje fase i UN R129 er under udvikling, og kommer til at have fokus på selemonterede autostole med interne seler.

 • Anden fase i UN R129 er inddelt i to kategorier: ‘i-Size højrygget selepude’ og ‘Højrygget selepude til specifikke køretøjer’.

  Kategorien ‘i-Size højrygget selepude’ sikrer, at autostolen passer til alle bilsæder, som er i-Size mærket med en højde op til 135 cm. Derudover må autostolen have en maksimal bredde på 44 cm, og det er et krav, at der er udtrækkelige ISOfix-arme, således, at sædet kan installeres både med og uden ISOfix.

 • Kategorien ‘Højrygget sæde til specifikke køretøjer’ tillader en bredde op over 44 cm, således. at pasformen i højde og bredde afhænger af køretøjet. Autostolen bør afprøves før køb.

  I visse tilfælde er der ikke plads til den højryggede selepude til børn med en højde over 135 cm, da nakkestøtten støder mod bilens loft. Det sker nogle gange i sportsbiler, men som regel er det ikke noget problem i familiebiler. BeSafe anbefaler, at du installerer sædet i din bil, før du køber den. Afprøv alle stillinger, så du kan se, om der er nok plads til dens forskellige positioner.

 • Trafiklovgivningen varierer fra land til land. De fleste europæiske lande, kræver, at børn sidder i en autostol til de er 135 cm høje. Andre lande skal man være 150 cm høj eller 12 år gammel, før man ikke behøver at sidde i en autostol længere. Tjek venligst dit lands trafiklovgivning.

  Hos BeSafe anbefaler vi, at dit barn sidder i den højryggede selepude så længe som muligt – indtil han/hun er 150 cm høj. Vores højrygget selepude yder sidekollisionsbeskyttelse og har sele-guidere, som hjælper dig med at placere bilens sele korrekt i forhold til dit barns højde.

 • iZi Flex FIX i-Size kan justeres efter barnets højde, ved at bruge højdejusteringerne, som sidder på hver side af autostolen. Det er således muligt at justere højden fra begge sider af stolen, også medens barnet sidder på stolen. Højden på nakkestøtten skal være sådan, at køretøjets skuldersele sidder i en 90 graders vinkel fra skuldersele-guideren til barnets skuldre. Sørg for, at selepudens ryglæn danner en vinkel, når du kontrollerer de 90 graders pasform.

 • Du kan bruge hvilepositionerne, når som helst du eller dit barn har lyst til det, men vi anbefaler, at du sætter sædet i den position, du ønsker, før du fastspænder dit barn, for at undgå slap sele. Hvilepositionen kan betjenes med håndtagene, der er på begge sider af sædet. Sørg altid for at trække sikkerhedsselen tilbage, når du har taget den af.

 • Ofte synes børn, at bilselen er ubehagelig at have på, og trækker selen væk fra skulderen, for at undgå, at det føles ubehageligt. For at undgå dette, som jo udgør en stor sikkerhedsrisiko, og for at øge komforten, har vi udviklet PAD+, der fungerer som en blød pude rundt om selen og som støddæmper mellem dit barns hage og bryst.

 • Ja, PAD+ er en del af BeSafe iZi Flex FIX i-Size’s. sikkerhedssystem, og bør derfor altid bruges som en integreret del af denne autostol.

 • Ja, når du har brug for, at der skal være plads til flere personer eller autostole i samme sæderække, kan du med fordel tage SIP-bumperen af. Dog anbefaler vi, at du altid lader den SIP-bumper, som vender mod bilens dør sidde på, når Zi Flex FIX i-Size er placeret ved siden af bildøren. Hvis der er plads til det, anbefaler vi også, at du sætter SIP+ på den SIP-bumper, der vender mod bildøren, for ekstra sidekollisionsbeskyttelse.

 • Vores ekstra sidekollisionsbeskyttelse kan placeres på iZi Flex FIX i-Size på den side, der vender mod bildøren. SIP+ er en ekstra sidekollisionsbeskyttelse, som reducerer afstanden mellem autostolen og bildøren – dette forhindrer mindre bevægelse ved en sidekollision. Selv uden SIP+ rækker iZi Flex FIX i-Size sikkerhedsniveau ud over det, der kræves af UN R129-02-reguleringen.

 • Vores BeSafe iZi Flex FIX i-Size har ingen kompatibilitetsliste, da dette ikke er et krav, ifølge UN R129-02, og fordi iZi Flex FIX i-Size kan være i de fleste køretøjer.

  Som nævnt i manualen kan der i køretøjer med lavt tag være visse begrænsninger i forhold til at kunne drage nytte af selestolens højeste position (150 cm), når den er placeret på bagsædet ud til siden. Det gælder for visse sportsbiler, men sjældent for familiebiler. Derudover er der i nogle biler ikke plads til selestolens ekstra sidekollisionsbeskyttelse (SIP+), grundet manglende plads mellem bildøren og sædet. I sådanne tilfælde er det ok at bruge sædet uden SIP+.

  Vi anbefaler, at du altid afprøver autostolen i dit køretøj før køb, for at se, om det passer.

 • Ja, ISOfix-armene på iZi Flex FIX i-Size er udtrækkelige, således at den også kan monteres med bilen 3-punktssele. Du kan bruge ISOfix-armene til at holde selepuden på plads, også når dit barn ikke sidder på den.

 • Når du installerer iZi Flex FIX i-Size på bilsædets ydersider, tager du den SIP-bumper af, som vender mod bilens inderside. På den måde får du både plads til flere passagerer og autostole på samme sæderække. Hvis du installerer iZi Flex FIX i-Size i midten af sædet, skal du fjerne begge SIP-bumpere. Installerer du iZi Flex FIX i-Size i midten af sædet, og der sidder kun én person ved siden af, anbefaler vi, at du beholder SIP-bumperen på den side, hvor der ikke sidder nogen.

 • Når dit barn skifter over fra en småbørnsautostol til en højrygget selepude, indebærer det også et skift fra en 5-punktssele til en 3-punktssele. Dette giver barnet større frihed til at kunne trække selen væk fra sig, hvilket udgør en stor sikkerhedsrisiko.

  Derfor har vi udviklet den innovative hoftesele-guider på iZi Flex FIX i-Size – en idé vi fik fra vores graviditetssele. Hoftesele-guideren sørger for, at dit barn sidder korrekt og at selen placeres over dit barns bækken.

  For at åbne den magnetiske fid-lås på hoftesele-guideren, skal du skubbe den øverste klap ned. For at lukke hoftesele-guideren, skal du blot lade begge magnetiske fid-låse slutte sig om hinanden.

 • Ja, hoftesele-guideren på iZi Flex FIX i-Size er lavet af et blødt materiale, og kan derfor nemt skubbes væk, når du skal have dit barn ind og ud af sædet.

 • Det er valgfrit, om du vil bruge hofteseleguideren, da det kun indirekte påvirker barnets sikkerhed. Et barn, som er korrekt placeret på sædet, sidder sikkert med eller uden brug af hoftesele-guideren. BeSafe anbefaler dog altid at bruge den. Vi anbefaler altid, at du bruger alle sikkerhedsforanstaltningerne, for at minimere eventuelle sikkerhedsrisici.

Anbefalinger fra BeSafe

Her finder du tips og råd til din bilrejse.

Børnesikkerhed i bil

Her finder du svar om børnesikkerhed i bil.

 • Tykke vinterklær bør ikke brukes under selene på stolen. Dersom det skjer en ulykke, vil tekstilene klemmes sammen og skape et rom mellom barnet og selen. Det vil si at selene ikke vil oppnå ønskelig grep rundt barnet.

 • I noen biler sitter ISOfixfestene veldig dypt. Det kan da være lurt å holde basen i ca 45 graders vinkel i det den klikkes inn. Dette gir bedre tilgang til festene. Vær obs på at dype ISOfixfester kan gi basen en uheldig vinkel. I ekstreme tilfeller kan det da være bedre å montere uten base.

 • Internbeltene skal være så stramme som mulig, det skal maks være plass til to fingre mellom barnekroppen og internbeltene. Det er svært viktig med stramme internbelter, spesielt ved fremovervendte bilstoler.

 • Etter at den bakovervendte bilstolen er montert, skyves forsetet tilbake slik at det er i kontakt med bilstolen, for å hindre at bilstolen slås inn i forsetet i tilfellet av kollisjon. Dersom dette ikke er mulig å få kontakt mellom forsetet og bilstol skal avstanden være minst 25 cm.

 • Løse internbelter kan være livsfarlig, særlig ved fremovervendt bilstol. Beltene må strammes godt, eventuelt kan beltesamler benyttes for å holde beltene sammen.

 • ISOfix er et system for festing av bilstoler i bil. Det består av to solide metallhaker som befinner seg mellom rygg- og sittedelen i bilstolen. Bilstoler med ISOfix har to ISOfixarmer som klikkes inn i disse metallhakene. I tillegg har barnestolen et tredje støttepunkt vanligvis i form av et støtteben som lener mot bilgulvet.

  Bilstoler med ISOfix er gjennomgående svært enkle å montere, noe som gir sterkt redusert risiko for feilbruk. Erfaringsmessig er en stor andel av tradisjonelle bilstoler feilmontert og en feilmontert bilstol kan være en falsk trygghet. ISOfixsystemet gir økt sikkerhet, siden risikoen for feilmontering er minimal.

 • Bilstolens vinkel, når den er montert, varierer med bilstolens vinkel og form. I utgangspunktet bra å sitte så rett som mulig i tilfellet av kollisjon (fordi kreftene fra kollisjonen da fordeles jevnere utover kroppen).

  Sitter barnet derimot for opprett, vil hodet falle framover. Dette løses best ved å montere bilstolen så stramt at noe av luften i polstringen (og dermed den uheldige vinkelen/formen) fjernes: ta ut krykkelåsen på støttebeinet. Legg en hånd på toppen av bilstolen og press kraftig slik at støttebeinet blir et hakk eller to kortere. Etterstram med skralle (og forankringsseler, dersom det er en beltemontert bilstol) slik at støttebeinet er plantet godt i gulvet og stolen står helt fast. Sett deretter i krykkelåsen igjen. Start ev. monteringen forfra.

 • Barn er betydelig mykere enn oss voksne og lider ikke av å sitte med bøyde ben. Det viktigste er å beskytte barnets hode og nakke. La derfor barnet sitte i en bakovervendt bilstol så lenge som mulig.

UN R129 (fase 1)

Her finder du svar om UN R129. Fokus på fase 1.